18 Ağustos 2013 Pazar

Basit Korece / Level 1- Ders 1

merhaba arkadaşlar. öncelikle korece öğrenmek isteyen dostlarımın kore alfabesindeki harflerin okunuş ve yazılışlarını öğrenmesi gerekiyor. korece alfabesi sesli ve sessiz harfler olmak üzere türkçe gibi iki gruba ayrılıyor. öncelikle alfabeyi size vereyim :)

1.) SESSİZ HARFLER
: B sesidir. Kelime sonunda P sesi ile okunur.
ㅂㅂ: Sert, vurgulu B sesi.
: C ve Ç arasında bir sestir. Kelime sonunda D sesiyle okunur. ㅈㅈ: Sert C sesidir.
: Ç sesidir. Kelime sonunda D sesiyle okunur.
: Kelime başında T sesi ile, kelime sonra D sesi ile okunur.ㄷㄷ: Sert D sesidir. Vurgulu bir şekilde söylenir.
: Kelime başında K sesi ile, kelime ortasında G sesi ile okunur.ㄱㄱ: Vurgulu K sesidir.
: H sesidir. Kelime sonunda D sesi ile okunur ve kelime ortasında genellikle okunmaz.
: K sesidir.
: Kelime sonunda L sesi ile, kelime ortasında ise R sesi ile okunur.
: M sesidir.
: N sesidir.
: P sesidir.
 : S sesiyle okunur fakar kendinden sonra (i) harfi gelirse Ş olarak okunur. Kelime sonunda ise D olarak telafuz edilir.ㅅㅅ : Vurgulu, sert S sesidir.
: T sesidir.
: NG sesidir. Kelime başında olan sesli harflerin önüne geldiğinde okunmaz.


2.) SESLİ HARFLER
: A sesidir.
: YA diye okunur.
: AE şeklinde okunur.
YAE diye okunur.
: E sesiyle okunur.
: YE şeklinde okunur.
 : I sesiyle okunur.
: İ sesyle okunur.
: O sesiyle okunur.
: YO şeklinde okunur.
 : O sesi.
 : YO şeklinde okunur.
 : U sesidir.
 : YU şeklinde okunur.
 : OA-- ama WA şeklinde okunur.
 : WE şeklinde okunur.
 : OE-- WE şeklinde okunur.
 : WAE-- WE şeklinde okunur. : Wİ şeklinde okunur.
 : WO şeklinde okunur.
: Iİ şeklinde okunur.




bu fotoğraf da yardımcı olacaktır eminim. 

peki harfleri öğrenmek ve ezberde tutmak için ne yapmalı? tavsiyem bolca yazın. ilk önce kore harfleriyle türkçe kelimeler kurmaya çalışın. mesela ben ilk başlarda hep adımı ve soyadımı yazmayı denemiştim. bu sayede hem harfleri ezberliyor hem de yazınızı güzelleştiriyorsunuz. ayrıca ilk yazılanlar genel olarak düz çizgi yan çizgi ve kare gibi gelebilir gözünüze, çünkü ilk yazılanlar hep öyledir :D daha sonradan gayet güzel yazdığınızı farkedeceksiniz. ders kitaplarımdan birinin fotoğrafını çekip sizlerle paylaşacağım ve ne demek istediğimi anlayacaksınız. dersten sıkıldığımda bile cümleyi korece yazmaya çalışıyordum. yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var, koreceyle yazın demiyorum. türkçe kelimeyi kore harfleriyle yazın diyorum. emin olun zor değil :) ayrıca az sonra vereceğim kalıpları da yazarak çalışmayı unuıtmayın lütfen :)

KORECE HARF OYUNU DENEYİN DERİM; http://www.aeriagloris.com/LearnKorean

SÜREKLİ KARŞIMIZA ÇIKAN VE ÇIKACAK OLAN  KALIPLAR :)

Annyong Haseyo : Merhaba, selam, iyi akşamlar, görüşmek üzere vb..
(Güney Kore'de insanlar bizde çok farklı kalıplarda olan anlamları bu iki kelime üzerine yüklemiş. ^^)
안녕+하세요 = 안녕하세요. 
[an-nyong] [ha-se-yo]
안녕하세요 ciddi ortamlarda, samimiyetin olmadığı durumlarda kullanılır. Eğer karşınızdaki tanıdığınız ve samimi olduğunuz biriyse 안녕 (Annyong) demeniz yeterli olacaktır.

Kamsaha(p)mnida : Teşekkür ederim, sağolun.
(İngilizce'de "formal" adı verilen yani ciddi formun kalıbıdır.)
감사 + 합니다 = 감사합니다. 
 [kam-sa] [ham(p)-ni-da]

BU DERSTE SADECE BUNLARI VERİYORUM ÇÜNKÜ ALFABE ZATEN AĞIR BİR EV ÖDEVİ BİR DE ÜSTÜNE FAZLACA KALIP EKLEMENİN ALEMİ YOK. ALFABEYİ İYİ EZBERLEYİN, ALFABEYİ BİLMEDEN KALIPLARIN DİLİNİZE OTURMASININ, BEYNİNİZE YERLEŞMESİNİN İMKANI YOK. ESEN KALIN :)

Ayrıca; her yazımın sonunda vurgulamak zorunda kaldığım gibi sosyal paylaşım sitelerinden sadece 2 tanesini kullanıyorum. Onlarda da yalnızca birer tane hesabım var, öyle yan hesap yedek hesap falan tarzı şeylerle uğraşmıyorum. 
Hesaplarım; facebook.com/ozyavuzeda
twitter.com/eddakaratas
Birşey daha söylemek istiyorum. Bu hesapları ekleyin ya da takip edin diye yazmıyorum. kandırılmanızı istemediğimden yazıyorum. bir dahaki derste görüşmek üzere :)



7 Ağustos 2013 Çarşamba

Adım Adım Korece..

merhaba arkadaşlar. çok harika yeni bir fikrim var. ben bir süre önce internet üzerinden yaptığım büyük ve sıkıntılı bir araştırma sonucunda ingilizce olsa da gayet güzel korece öğreten bir site buldum ve oradan defterime notlar alarak korece öğrenmeye başladım. o siteye göre korecem level7 durumunda. o not tuttuğum deftere biraz göz attım. sizler için bi düzene soktum ve farkettim ki korece öğrenmek isteyenler için en basit haline getirmişim :D şimdi sizlerden bir isteğim var, bu yazının altına sürekli bu bloğu takip eden ve basit yollarla korece öğrenmek isteyen arkadaşlar yorum atsın, eğer çok az değilsek yarın ya da sonraki gün başlayalım. sizin seçiminize göre 2 günde bir ya da haftada 1 ders yayınlayayım. size öğretirken bende öğrenmeye devam edeyim bir yandan. beraberce korecemizi geliştirelim. :) haydi bakalım, korece öğrenmek isteyen takipçilerimi göreyim ^^

AYRICA;
benim adıma yani Eda Karataş olarak ya da farklı isimlerle bu bloğun sahibi olduğunu iddia eden hesaplara inanmayın. ben bloğumun bu kadar popüler olduğunun farkında bile değildim ama demek ki insanlar öyle beğeniyor ki sahipleniyorlar ^^ tek istediğim emeğimin üstüne oturmaya çalışmasınlar ayrıca siz değerli okuyucularımı sömürmesinler. aslında burada hesaplarımı paylaşmak gibi bir niyetim yoktu fakat bu densiz insanlar yüzünden paylaşmak durumunda hissediyorum.
facebook; www.facebook.com/ozyavuzeda
twitter; www.twitter.com/eddakaratas

BUNLARDAN BAŞKA HESABIM YOK :) GÖRÜŞMEK ÜZERE :)

Güney Kore'de Lise Eğitimi..

merhaba arkadaşlar. öncelikle bana karşı göstermiş olduğunuz ilgiden ötürü hepinize minnettarım, yazmaya devam etmemin tek sebebi sizlersiniz. bu konuda kendinizle gurur duymalısın zannımca.

gelelim asıl konuya. hem yorumlardan hem mesajlardan şu sıralar hakkında çok fazla soru aldığım bir konu; liseyi güney kore'de okumak..
öncelikle bu konuyla ilgili naçizane birkaç fikrimi sizlerle paylaşmak istiyorum daha sonra bilgi vereceğim. liseyi güney kore'de okumak isteyen kardeşlerim, sizden kendinizi kandırmamanızı ve boş hayallere kapılmamanızı istemek zorundayım. çünkü gerçekleşemeyecek hayallerin peşinde koşarsak sonunda hüsrana uğrayan yine biz oluruz. henüz 13- 14 yaşında tek başınıza güney kore'ye gitmekten bahsediyorsunuz. buna dair izni ailenizden nasıl almayı planladığınızı merak etmiyor değilim. ama siz "yok benim ailem kesinlikle izin verir" diyorsanız önünüze başka bir sorun koyacağım. arkadaşlar, şu zamanda tek başına başka bir şehirde yaşamaya bile cesaret edemiyoruz kaldı ki uçakla bile 10 saatlik yolculuk üzerine gidilen bir ülkede okuyabilelim. evet hayal kurması güzel, hayallerinizde imkansız diye birşey yok. kendimden biliyorum, benimde hayallerim aynı sizler gibi ama eğer hayallerimiz aynı zamanda hedeflerimizse ve onların gerçek olmasını istiyorsak bizler de gerçekçi olmalıyız. bırakın liseyi üniversiteyi bile güney kore'de okuyabilmek oldukça zor.
bambaşka bir kültürden bahsediyoruz canlarım, bambaşka bir dil. öyle iki kelime öğrendik diye kendi kendimize havalara girsek de karşımızda kocaman bir dil var yahu. türkçe'de "teşekkür ederim, sağol, benim adım eda" demeyi öğrenen herkes dili nasıl çözmüş olmuyorsa korece için de aynı şey geçerli. evet belki ingilizce olsa birşeyler yapabiliriz, sonuçta her birimiz 4.sınıftan beri -pek kaliteli olmasa da- dersini görüyoruz. hepimizin kendini idare edebileceği kadar da olsa ingilizcesi var. karşımıza geçip ingilizce cümle kuran biri olsa, cümle içerisinden bildiğimiz kelimeleri çıkarır yine birşeyler anlarız. ama korece öyle değil, adamların 3 farklı hitap biçimi bilmem kaç tane zaman kalıpları var yahu! aynı türkçe gibi, bir kelimeye tonlarca anlam, bir anlama tonlarca kelime yüklenebilen bir dil korece. gel gelelim en büyük sıkıntı, kültür. kore'nin kültürü -ne kadar yırtınırsak yırtınalım- bizlerinkinden çoook çok farklı. alışmak için bile en az 1 sene gerekiyor. ayrıca güney kore'ye gideceksek eğer, öğrenci yurtları maddi imkanlardan dolayı hepimizin birincil tercihi olacaktır. 14 yaşındaki biri nasıl yabancı bir ülkede, hem de yurtta kalacak? o zaman yurdun bütün kurallarına uyman gerekir, yani yurdun yemeklerinden yemen gerekir. yemek kültürümüzün birbirinin yanından  yöresinden geçmediğini biliyorsundur. adamlar yarı canlı ahtapot yiyorlar yahu, sen yiyebilecek misin :(
yani sizi çok iyi anlıyorum bir an önce o aşık olduğunuz ülkeye gitmek istiyorsunuz ama önünüzde tıpkı benim önümde olduğu gibi çözmeniz gereken çok fazla sorun var. bu sorunlar 14 15 yaşında birinin uğraşabileceği sorunlar değil.
zaten güney kore'de lise okumak benim için berbat birşey. günde 12 saat okulda kalacaksın, okuldan çıkıp dersaneye, dersaneden çık kursa. 1 2 saat uyku uyuyabilirsen senden mutlusu yok! güney kore kendi öğrencilerine çok acımasız davranıyor dostlarım, yani orada lise okuyup da alacağınız puanın yarısını türkiyede alıp öyle gitseniz SKY üniversitelerinden birini kazanmanız bile mümkün. ama korede bir liseden mezun olup o puanı alırsanız Busan'daki üniversiteye bile gidemezsiniz :)
Yani gençler işin özü, benim size tavsiyem şudur; lise için güney kore tamamen yanlış tercih. üniversiteyi bekleyin ;)
tavsiyelerim ne kadar önemli bilmiyorum ama tek derdim size yardımcı olmak. bu sayede yapmaktan zevk aldığım şeyi yapıyor yani güney kore hakkında konuşabiliyorum. çevremde öyle pek bu konularda muhabbe edebildiğim birileri yok :/ bu yüzden siz benim en iyi arkadaşlarımsınız :)

AYRICA;
Facebook ve Twitter'da benim adıma açılan birkaç hesaba rastladım ya da farklı adlarda açıp da bu bloğun sahibi olduğunu söyleyen tipler gördüm. onların isimlerini burada yayınlamayı kendime yakıştıramıyorum, büyük ihtimalle bu yazımı da okuyacaklardır. onlara tek söyleyebileceğim, kendilerinden utansınlar. insanları kandırıp benim emeğimin üzerinden prim sağlamaya çalışıyorlar. ayıp.
Facebook hesabım;
www.facebook.com/ozyavuzeda
Twitter hesabım;
www.twitter.com/eddakaratas

BASKA HESABIM YOK ARKADAŞLAR. KANDIRILMAYIN! MESAJ ATMAK İSTERSENİZ BANA BU HESAPLARDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

나는 나의 친구, 당신을 사랑 해요! (Sizi seviyorum dostlarım!)